LIKE EXCHANGE

Free Facebook Likes

Friday, April 25, 2014

Telan air mani terus mengandung?

Bolehkah Seorang Perempuan Mengandung Jika Tertelan Air Mani?

Soalan
SAYA ada sedikit pertanyaan mengenai masalah tertelan air mani.
Adakah benar kenyataan iaitu apabila seorang isteri tertelan air mani suaminya, ia boleh menyebabkan si isteri hamil? Saya berharap doktor boleh menjelaskan masalah ini.
AHMED AMIN,
Kuala Lumpur
Jawapan
KEHAMILAN berlaku apabila sperma berjaya menembusi ovum yang lazimnya menunggu di dalam tiub fall opio selepas ov ulasi. Emb rio ini kemudian akan ‘ditolak’ ke dalam ruang rahim sebelum implantasi ke dalam lapisan terdalam rahim.
Air mani yang ditelan akan memasuki saluran pencernaan bermula esofagus, gaster (perut), usus kecil dan usus besar. Tiada laluan langsung untuk spe rma melalui saluran makanan menuju ke tiub fallopio untuk mensenyawakan ovum.
Malah, sper ma mati kerana tidak dapat bertahan di dalam cecair gaster yang mempunyai keasidan yang tinggi. Di dalam faraj juga sperma tidak dapat bertahan lama, kebanyakannya mati selepas setengah jam berada di dalam faraj akibat sedikit keasidan yang ada di dalam persekitaran fa raj untuk melawan jangkitan kuman.
Jika kehamilan berlaku, ia mungkin daripada sperma ejakulasi ke dalam faraj sewaktu sesi hubungan seks yang lain atau daripada spe rma yang boleh terkandung dalam cecair daripada zakar pada awal hubungan seks penetratif (sebelum ejakulasi).

No comments:

Post a Comment

Hi.. Love